ABECO Projecten BV
Menu

Een goede montage is het halve werk!

Veel te vaak zien we onzorgvuldige montages van isolatiesystemen, door verschillende redenen

Een goede montage is het halve werk

By In Algemeen On 11 mei 2017


Wanneer er op uw zolderkamer paddenstoelen op de binnenbeplating staan, dan weet u dat er iets goed mis is met uw dak. Houtrot is echter niet altijd zichtbaar, daarom is het belangrijk om te weten hoe u moet controleren op houtrot. De voornaamste oorzaak van houtrot is in onze ervaring een onzorgvuldige montage van het isolatiesysteem en het niet rekening houden met weersinvloeden.

Onzorgvuldige montage van een dampdicht systeem

He grote voordeel van een dampdicht systeem is dat er geen vocht doorheen komt, echter, dit kan in een nadeel veranderen wanneer men het systeem onzorgvuldig monteert. Bij een onzorgvuldige montage, kunnen er bijvoorbeeld kieren en naden over het hoofd gezien worden, en via deze naden en kieren kan vocht het systeem binnendringen en zich er ophopen. Vochtophoping in een dampdicht systeem leidt al snel tot aantastingen en houtrot.

Een onzorgvuldige montage kan ook betrekking hebben op de weersinvloeden gedurende de montage. Het is belangrijk dat de houtvochtigheid van het isolatiesysteem zo laag mogelijk is, het plaatsen van een isolatiesysteem kan dus niet bij regenachtig weer!

Een onzorgvuldige montage kan ten slotte ontstaan door onwetendheid. Het is erg belangrijk dat degene die met een dampdicht systeem werken, ervan op de hoogte zijn wat er wel en niet kan. Vaak kunnen er door onwetendheid van derden doorbrekingen in het systeem ontstaan, dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van het systeem.

De risico’s van een dampdicht systeem zijn dus als volgt:

  • Kieren en naden
  • Doorbrekingen in het systeem kunnen lekkages (mogelijk door derde: loodgieter, dakbedekker, etc.)
  • Lekkages die op kunnen treden door onzorgvuldige montage

Het is van groot belang dat een dampdicht systeem zoals het Endopal systeem op de juiste manier gemonteerd word. In dit geval, kost de juiste montage tijd en ervaring.

Controleren op houtrot

Wilt u er zeker van zijn dat uw dak niet rot, dan raden wij u aan om periodiek te controleren op houtrot. U moet hierbij zoeken naar zachte en/of vochtige plekken in het hout. Vooral wanneer het hout geschilderd is, is houtrot moeilijk zichtbaar, hiervoor kunt u een priem of een ander puntig voorwerp gebruiken. ABECO heeft in de laatste jaren veel voorbeelden gezien van onzorgvuldige montages van het isolatiesysteem, hieronder staan twee foto’s die ABECO is tegengekomen.

Gevolgen van houtrot

Houtrot ziet er in de eerste instantie niet uit en het ruikt bovendien niet fris, maar vooral: houtrot tast de kwaliteit van uw constructie aan! Houtrot kan zodoende resulteren in gevaarlijke situaties en moet dus voorkomen worden.

Ons advies

ABECO Projecten bevestigt het Endopal systeem op veel daken, en houd hierbij altijd rekening met de weersinvloeden. ABECO wil te allen tijden een goed resultaat voor haar opdrachtgever, en stelt zodoende verschillende eisen aan de ondergrond en montage, wij geven u hiervan drie voorbeelden:

  • Weersomstandigheden, een buiten temperatuur van minimaal 5°C en verwerking producten in droge omstandigheden;
  • Controle ondergronden, alle voorkomende ondergronden (beton, hout, metselwerk, staalcannalure etc.) dienen geheel vlak, strak en vrij te zijn van alle obstakels c.q. oneffenheden;
  • Naden: Dit komt voor bij de houten ondergronden en dienen te worden afgetapt met een hiervoor geschikte tape. Dit is noodzakelijk om de spanningsverschillen in de ondergrond op te vangen.

In veel gevallen is het zo dat de kleinste details de grootste verschillen maken. Elk dak heeft zijn moeilijkere aandachtspunten, het is de vraag hoe hiermee om wordt gegaan. Over elk dak denken wij na en bedenken we manieren om tot een optimaal resultaat te komen, de details maken in deze gevallen veelal het verschil.

Zoals de titel al zegt: ‘Een goede montage is het halve werk!’. En zo is het maar net, volgens ABECO Projecten. Wanneer een isolatiesysteem, zoals het Endopal systeem, niet op de juiste manier wordt verwerkt, kunnen voordelen snel in nadelen veranderen.


About the Author

ABECO Projecten

ABECO Projecten is een technisch voorloper op het gebied van dampdichte isolatiesystemen. Met het Endopal systeem hebben zij een systeem dat toegepast kan worden in gevel-, en dakconstructies en dakkapellen. Bovendien gespecialiseerd in het verwerken van folies en het bekleden van gevels.

Related Posts